About

Assalamualaikum dan hai..

Selamat datang ke Lovely Box, kotak yang penuh dengan perkara-perkara yang lovey dovey. Wahahahaa... Hi! Nama saya Iliana, tapi ada juga kawan-kawan yang panggil Laena. Laena sebutannya bukan LA-E-NA, tapi Lena, tapi ejaannya bukan Lena, tapi Laena. Bisnes kraf ni saya mulakan pada Januari 2010, iaitu selepas habis SPM. Orang kata, penganggur la kan masa tu. Tapi saya tak bersedia langsung nak kerja bawah orang, tambah-tambah kerja kat luar kan. Saya rasa tak berminat masa tu, lagipun saya mengganggap diri saya masih seorang kanak-kanak. Wakakaka ---> perasan gile

Saya lebih berminat kepada sesuatu yang dapat dihasilkan menggunakan kreativiti saya. Sebelum ni pun saya banyak menolong ibu saya design hantaran orang kahwin, dan yes, saya memang sukakan kraftangan. Saya mengenali felt pada usia yang muda, iaitu ketika saya berada di Tahap 1 di sekolah rendah. Tu pun lepas membaca dalam sebuah majalah ibu saya. Tapi, saya tak reti mana nak cari kain tu! Sampai la masa 2010, saya ternampak sejenis kain kat dalam sebuah kedai kraftangan. And I was like, oh this is the one that I've searched for a long time! Yes, they are FELT. Best sangat! And I started with 3 pieces of felt only. Beli 3 jenis warna, then try bereksperimental dulu kan kan kan.. Masa tu tak kenal erti  online shopping lagi. Haha. Then, bila dah ceburkan diri dalam bidang ni dan dah enter the cyber world of business kan kan kan, Allah membuka pintu kepada saya, di mana saya jumpa banyak tempat membeli raw material! Haha. Jumpe supplier pun okay lah kan, walaupun saya bukan beli secara bulk yang secara besar-besaran tu. But then, saya stop bisnes ni atas alasan, nak masuk Kolej MARA Seremban, di mana saya ditawarkan program International Baccalaureate (kalau tak tau sila google!) sebagai program persediaan untuk PILN oleh MARA.

Dalam IB, kitorang ada aktiviti CAS, iaitu creative, action, dan service. Lebih kurang macam aktiviti kokurikulum la, tapi ianya sangat berbeza daripada sekolah punya. Salah satu aktiviti yang kitorang buat masa tu ialah menjual keychain in order to obtain fund. Tapi tak lama pun, sebab agak mengganggu waktu belajar kan.

Cuti semester 1, saya kembali kepada bisnes ini. Alhamdulillah, sampai sekarang masih teruskan, cuma diterhadkan ketika cuti semester sahaja. Ya, saya sangat enjoy buat kraf ni. Sesuai dengan jenis darah saya, saya pernah baca artikel pasal diet yang sesuai dengan jenis darah. and ia cakap kalau stress, orang yang jenis darah saya ni sesuai buat aktiviti yang hobby-based. Ha, memang betul lah tu. haha

Okay, takat tu saja lah. Semoga Allah merahmati kita semua :)







      Love,   

1 comment:

  1. Assalamualaikum kak laena :)
    maaf ganggu kt sini..
    i'm aimi..nk tanye akak psl KMS ckit..
    akak ade fb?bleh add aimi;Little Humaira(dp cartoon jilbb biru)

    ReplyDelete